Dziecie Chaosu
Temat: Zadanie 45
...enolan z mniej podstawionym wiazaniem podwojnym
KH/THF - enolan z waizaniem przy Ph
keton nr 2:
LiHMDS - enolan mniej podstawiony
EtONa - enolan bardziej podstawiony
KH i EtONa normalny mechanizm, thermodynamic control
w przypadku LDA i LiHMDS, zasady te maja lepszy dostep do bardziej wyeksponowanego wodoru, tak wiec kinetycznie reakcja w ta strone jest uprzywilejowana, dodatkowo jest to w niskiej temperaturze i aprotycznym rozpuszczalnik przez co izomeryzacja do trwalszej termodynamicznie formy zachodzi wolno
Jesli chodzi o konkretne dane to:
keton nr 1 z LDA tylko i wylacznei mniej podstawiony enolan
keton nr 1 z KH tylko i wylacznei bardziej podstawiony enolan
dla tego drugiego nie mam danych
B.
Zgodnie z mechanizmem dzialania LDA na takie ustrojstwa (patrz punkt A) powstaje enolan mniej podstawiony...
W przypadku podniesienie temperatury nastepuje
Źródło: olchem.org/forum/viewtopic.php?t=325
Temat: [odżywianie] Co prawdziwy sportowiec powinien jeść
...he, warto, tylko kto ma rację? :D Dla większości ludzi, zwłaszcza bez dużej wiedzy z dietetyki, najlepsza będzie zrównoważona dieta zamiast skrajności.. No ale piszemy o sportowcach. Ja nie byłbym w stanie odżywiać się głównie tłuszczami... Przeczytałem sobie tu: http://www.virtualtr..._margaryna.html "W produkcji margaryn do smarowania pieczywa, wykorzystuje się tłuszcze przeestryfikowane. W procesie tym nie zachodzi bowiem izomeryzacja, ani nie zmienia się skład kwasów tłuszczowych, innymi słowy nie powstają szkodliwe dla zdrowia izomery trans. Natomiast w produkcji margaryn kostkowych stosuje się tłuszcze uwodornione." To teraz już nic nie wiem <_< Margaryna typu Delma ma uwodornione czy nie...? A margaryna kostkowa to co to wedy jest?
Źródło: forumrowerowe.org/index.php?showtopic=32969