Dziecie Chaosu

Temat: Jak zrobic bimbrownie CO2
my z moim ojcem tez robimy wino. ale mamy taki baniak troche wiekszy od twojego (prznajmniej twoj sie wydaje byc nie za duzy). bo nasz ma okolo 60 litrow
Źródło: forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?t=2770



Temat: Oddzielenie metylu przez zastosowanie właściwości kolumny.
Kucyku, refluxerem nie jestem (jeszcze ) ale wydaje mi się, że skoro masz termometr i kolumnę, to jeżeli puścisz ta rozcieńczoną podpałkę- będziesz wiedział co się dzieje. Jeżeli tam jest sam metyl, estry i kwasy, to na termometrze nie będzie "etanolowej" temperatury, tylko jakaś inna... Musisz więc przeprowadzić testy! Inną sprawą jest, że za zapach odpowiadają właśnie estry, a nie etanol... I jeszcze jedno: jak robimy wino, to pijemy całość- nikt metylu nie odlewa, bo i nie ma jak. Poza tym spożywanie metylu w takich ilościach jest niegroźne- ponieważ metanol wypłukuje się etanolem! Co innego pić sam metanol, a co innego zmieszany z etanolem- wszak nawet w szpitalach zatrucie metanolem można leczyć... wódką. Zatem jeżeli tak Cię to męczy, to wlej sobie trochę tej rozpałki do baniaczka i wąchaj na zdrowie!
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1293


Temat: Podstawowy przepis na wino gronowe z moszczu
...mam ten sam problem co roku. W tamtym roku na 14kg owoców dolałem 7L wody, ale UWAGA- fermentowałem w miazdze, co dało bardzo ciemny kolor i prawdopodobnie "wyciągnęło" z owoców co najlepsze. Teraz, gdy popijam czasami to wino, stwierdzić mogę, że rozwodnić można by je było jeszcze bardziej bez większej straty. Oczywiście jeśli owoce mają być wyciskane to lepiej dać mniej wody, ale nie polecam fermentowanie samego moszczu jeśli robimy wino. Co do kwasku cytrynowego to możesz o nim zapomnieć raczej (patrz wyżej)
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1139


Temat: To nie moje wina
Przepraszam za zamieszanie, ale kolejna zmiana: jednak robimy wino wieloowocowe, ze wskazaniem na owoce leśne :> Jabłka to faktycznie zły pomysł był
Źródło: forum.rotn.pl/viewtopic.php?t=2912


Temat: ULUBIONE VINO ... :-)
...120l w niecać‚Â‟?ć‚‚?e 3 miechy po fermentowaniu (być‚Â‟?ć‚‚?o juz ok ) ale starszy z resztek wina zrobić‚Â‟?ć‚‚? mieszanke 200 na 300 w 0,5L butelce po wć‚Â‟???dce Czyli 200 ml wć‚Â‟???dki 300ml wina po 2 bulekach być‚Â‟?ć‚‚? zgon :D:D W tym roku teć‚Â‟??? robimy wino ale chyba z wić‚Â‟?ć‚‚?ni bo mam 4 dzrzewa na podrć‚Â‟???wku wiec bedzie tego sporo Dla smakoszy wina To polecam 3-2-1 !!! Jak ktos wie oco chodzi to niech tu niepisze bo sie wyda Ale jak ktos niewie no to domnie na gg to mu wytć‚Â‟?ć‚‚?umacze Ale nie pisac hurtowo
Źródło: qlinkz.com/viewtopic.php?t=23474


Temat: hodowla drożdży?
...że tę metodę można zastosować do każdego rodzaju drożdży droższych, do BABUNI to szkoda fatygi. Metoda: 1)W trakcie robienia piwa zostawiam ok. 1 litra warki (dla ułatwienia przechowywania gotuję na małym ogniu aż zostanie tak 0,5 litra. Po wychłodzeniu wlewam do butelki po np. mineralnej i wstawiam do zamrażarki). Przy robieniu win należy tak ze cztery dni przed właściwym robieniem wina, zrobić taki mały ok. litra nastaw z owoców z których robimy wino (sok + woda + cukier + szczypta pożywki winnej) i pogotować tak z 30 minut. 2)Na trzy – cztery dni przed terminem warzenia piwa (robienia wina) rozmrażam i gotuję zostawioną warkę z punktu 1 dolewając jeżeli potrzeba wodę , do objętości tak ok. 0,5 litra lub robię mały nastaw winny opisany w punkcie 1. 3)Po wychłodzeniu wlewam warkę z punktu 2 do szklanej butelki 0,75 litrowej. 4)Odmierzam ok. 1 grama drożdży ( zaklejam saszetkę...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2282


Temat: Domowa produkcja wina
...NO ALE DZIEŁAMY DAJEMY 2KG RODZYNEK ALE TAKICJH ZAJEBiŚCIE SŁODKICH ORAZ 10LITRÓW WODY ZAWIERAJACEJ 2KG CUKRU I KWAS CYTRYNOWY NA STARCIE 30G KW.CYTRYNOWEGO POTEM PO OŚMIU DNIACH DODAJEMY NP MOSZCZU Z JAKIEGOS BADZIEWIA JAKIEGOŚ GŁOGU LUB COŚ W TYM STYLU CZŁOWIEKU WINKO TAK ZAJEbiSTE ŻE SIĘ W CZEREPIE NIE MIEŚCI 7NIEBO DORZYCAMY DO SYFU CAŁEGO 1GRAM POŻYWKI NO A TUTAJ TOTALNA PARANOJA BO ZE ZBOŻA TO SIĘ POWINNO ROBIĆ WÓDKE A NIE WINO NO ALE TU ROBIMY WINO ZE WSZYSTKIEGO TRZYMAJ SIĘ OPISU I NIE SPIERDOL NIC MA BYĆ CZYSTO I DOKŁADNIE JAK ZJEBIESZ TO BĘDZIE SMAKOWAŁO JAK GÓWNO ŻYTO BEZ CHWASTÓW WYCZYSZCZONE OBMYWAMY I WRZUCAMY DO NACZYNIA W KTÓRYM MA FERMENTOWAĆ A TERAZ ZALAĆ NALEŻY 2LITRAMI WODY LETNIEJ ABy wYbIĆ MIKROORGANIZMY I DODAJ KWAS CYTRYNOWY 90GRAMÓW PO 20 GODZINACH DODAJEMY 5LITRÓW WODY ZAWIERAJACEJ 1,5KG CUKRU NASTEPNIE DODAJEMY 3G FOSFORANU AMONOWEGO I MATKĘ...
Źródło: 78.46.87.150/~polonia/forum/viewtopic.php?t=3329


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • przykominku.pev.pl