Dziecie Chaosu
Temat: M I O D
...miody odmianowe mają odmienne właściwości, toteż ich przydatność w zwalczaniu różnorodnych dolegliwości będzie różna. Miód ma właściwości lecznicze - działa antybakteryjnie, regenerująco oraz wzmaga odporność. Jest stosowany z powodzeniem w leczeniu wielu schorzeń. Świeży miód ma konsystencję gęstego syropu, który w czasie przechowywania krystalizuje. Dojrzały miód posiada wysoką wartość odżywczą i dietetyczną. Rodzaje miodow. Miód rzepakowy - pomaga na serce i układ krążenia Miod akacjowy – barwa jasnokremowa, delikatny w smaku, bardzo słodki, lubiany przez dzieci. Zawiera dużą ilość fruktozy dlatego powoli się krystalizuje. Miód akacjowy - pomaga szczególnie przy kłopotcah żołądkowych. Dwie łyżki rozcieńczone wieczorem w szklance letniej wody i wypijane rano naczczo regulują trawienie i pomagają zwłaszcza przy zaparciach....
Źródło: taniekserowanie.home.pl/forumezo/viewtopic.php?t=1911
Temat: ?
Certyfikacja MGO jest jedyną na rynku certyfikacją potwierdzającą poziom methylglyoxalu w miodach Manuka i opracowaną na terytorium Unii Europejskiej przez prof. Thomasa Henle na Politechnice w Dreźnie. Jest to najnowocześniejsza metoda badania miodu, która równocześnie określa w sposób precyzyjny ilość methylglyoxalu i klasyfikuje rodzaje miodów Manuka. Niestety nie jesteśmy w stanie stwierdzić jakie jest działanie innych miodów manuka. Wiadomo natomiast, że obecnie na rynku na całym świecie wiele jest podróbek lub występują blendy, które są mieszankami miodu manuka i innych miodów. Pytania dotyczące działania i badań innych miodów manuka sugerujemy kierować do ich producentów lub importerów.
Źródło: miodymanuka.pl/forum/viewtopic.php?t=7
Temat: MIODY
...jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miody kwiatowe odznaczają się wyraźnym aromatem. Miód pochodzi z nektaru najczęściej różnych roślin, ale pszczelarze mogą uzyskiwać miody odmianowe, powstające przy ogromnej przewadze nektaru jednej rośliny. Miody takie odbiera się z ula zaraz po przekwitnieniu danej rośliny miododajnej. Określa się je nazwą rośliny, z której głównie pochodzą, np. miód rzepakowy. Rodzaje miodów odmianowych: Miód rzepakowy - w stanie płynnym kolor słomkowy. Krystalizuje się szybko, w ciągu kilku dni po odbiorze. Po skrystalizowaniu jest biały lub kremowy o konsystencji drobnoziarnistej, mazistej. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku, raczej nieprzyjemny; z czasem woń słabnie. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów. Miód wrzosowy - w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny, a konsystencja...
Źródło: wielodzietni.net/viewtopic.php?t=28
Temat: Daj zdjęcie,wyjdź z ukrycia, czyli wątek wątków
">Marcin, codziennie czytasz te same gazety i jesz ten sam serek ? Zawartość gazet codziennie się zmienia, a zawartość serka nie, choć próbuję sobie z tym radzić, dodając do niego różne rodzaje miodów
Źródło: forum.vivaldiego.wroclaw.pl/viewtopic.php?t=155