Dziecie Chaosu
Temat: Noziny z Warniji i Mazur
...co i teraz zawsze mamy w
domu: mąka, ziemniaki, jaja, twaróg. Wszystko łatwe w przyrządzeniu - zauważyła
celnie moja przyjaciółka, gdy przeglądała "Smak Mazur".
A ja zaczęłam próbować: najpierw zrobiłam kluski twarogowe serwowane zamiast
makaronu do rosołu. Były fenomenalne: lekkie, puszyste, mocno pachniały natką
pietruszki. Tak mi posmakowały, że zagniotłam z twarogu makaron (rewelacja!).
Potem upiekłam rogaliki z ziemniaków na słodko. Jadli je: moja siostra,
szwagier, przyjaciele, sąsiedzi... Smakowały wszystkim. Rogaliki pozwoliły mi
też potwierdzić autentyczność przepisów - poczęstowałam nimi Alfreda Czeslę,
który dzieciństwo spędził w Mrągowie. Nic mu nie powiedziałam, że to wypiek z
ziemniaków. - Mój Boże, nie jadłem tego od pięćdziesięciu lat! - stwierdził
zdumiony. - Ciotka Ida piekła takie rogale i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,38446,41567272,41567272,Noziny_z_Warniji_i_Mazur.html