Dziecie Chaosu
Temat: Co warto wiedziec przed wyjazdem do INDII
...się prawie wszędzie. Miejsce, w którym się je najczęściej serwuje oznaczone jest zwykle szyldem Meals (posiłki). Na bazie tej potrawy powstały jej liczne regionalne warianty, jak na przykład szczególnie pożywne i słodkie thali z Gudżaratu. Etymologicznie thali to po prostu taca, na której podawany jest posiłek, z przytwierdzonymi do niej kilkoma... miseczkami. Potrawy regionalne Jedną ze specjalności kuchni indyjskiej na północy jest rogan josh, czyli mięso jagnięcia przyprawione curry. Potrawa ta wywodzi się z Kaszmiru. Również stamtąd pochodzi gushtaba – ostro przyprawione zrazy gotowane w sosie jogurtowym. W restauracjach na północy podawany jest także bardzo pożywny kurczak makhnawala smażony na maśle. W miejscowościach nadmorskich warto zamówić jedną z wyśmienitych potraw rybnych, np. niezwykle popularną w Mumbaju pomfret – rybę...
Źródło: ebollywood.com.pl/viewtopic.php?t=168