Dziecie Chaosu
Temat: Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania
ok, dzieki, popatrze; ten ktory dzis widzialam ( Romertopf) byl bez glazury, ale popatrze jeszcze w innych sklepach
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=13452
Temat: Zapiekanka z peczaku i warzyw z serowa skorupka
A wiesz Malgosiu, ze to Ty mnie natchnelas do tych zdjec, jak pisalas o dzemie baklazanowym. Moim zdaniem zapiekanki po wyjeciu z piekarnika nie sa zbyt fotogeniczne - stad tutaj cala sesja dla lepszego efektu. ;) Garnek to typowy portugalski gliniak - glazurowany obustronnie, wiec chyba nie ma tych romertopf'owych cudownych efektow.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=2353
Temat: CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
...dzisiaj bede dalej walczyc, tylko wlasnie przeczytalam przepisy i potrzebna jest maka 550 Mam 450, 500, 850 i wyzsze, ale nie 550. Czy moge ja jakos zastapic? Skorzystam tez z okazji i zadam inne pytania: 1. Moze wiesz gdzie moge kupic koszyki do wyrastania takie jakie masz Ty, mirabbelko? Tam gdzie wszyscy byli kierowani juz ich nie ma 2. To samo dotyczy formy do bagietek, szukam i nie moge trafic na zaden slad w Polsce. Czyzby nie mozna bylo u nas kupic takich form? 3. Romertopf. Kupic okragly czy taki uniwersalny takze do mies? Jak doczytalam lepiej szkliwiony w srodku? Z pokrywka czy bez? Trafilam bowiem na romertopfy do chleba i romertopfy uniwersalne. Te do chleba sa okragle i nie maja pokrywki, uniwersalne sa podluzne i z pokrywka. Oczywiscie mysle, ze moze dwa bylyby najlepszym wyjsciem ale chce sie upewnic. Jesli chodzi o uniwersalny, glownie do chleba to jaka wielkosc? Przeczytalam na cc watek o romertopfach, ale nie...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20563
Temat: Kurczak w białym winie i cytrynach z rozmarynem*
...Kurczak w białym winie i cytrynach z rozmarynem Składniki: * 8 kawałków kurczaka- dałam piersi * 500g młodych, małych ziemniaków, obranych i przekrojonych wzdłuż * 2 cytryny pokrojone w ósemki * 4 gałązki świeżego rozmarynu * szklanka białego wina * 4 łyżki oliwy z oliwek * sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka posolić, popieprzyć, ułożyć w przykrywanym żaroodpornym naczyniu do zapiekania (użyłam mojego garnka glinianego Romertopf). Obok ułożyć cytryny, ziemniaki i porwane gałązki rozmarynu. Wszystko przemieszać, żeby stanowiło w miarę zgraną warstwę. Zalać winem i oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać przez 20 minut, aż kurczak spiecze się na słoty kolor (u mnie się spiekł ale zanim zdjęcie cyknęłam, już go nie było- zostały te części, które były pod spodem ....
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27800
Temat: Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania
Ale się rozgadałyście Kacze - odpowiadam na Twoje pytanie. Podpisuję się pod wszystkim, co powiedziała Mirabelka. Dodam tylko, że ja mam teraz dokładnie ten garnek ( Romertopf Swing), który pokazałaś na zdjęciu. Jeśli masz wybór - bierz ten. To jest oryginalny garnek, ta firma robi je od wielu lat i w wielu kształtach i rozmiarach (są też specjalne do chleba, ale niestety jak kupowałam swój, to akurat nie mieli takowych na stanie). Mój poprzedni garnek (niepolerowany w środku) po pewnym czasie bardzo śmierdział olejem, mimo że go naprawdę solidnie szorowałam. Wkurzało mnie to i jak kupiłam Swing,...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=13452
Temat: Zitni chleba
piekny garnek, piekny chleb o tak zgadzam się I ja się dołaczam do zachwytów! Syso, no i jak Ci się podoba pieczenie w Romertopf'ie
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=26889
Temat: Chleb Emigrantow na zakwasie (bajaderka)
Lislawo, to zasługa garnka, moja mniejsza. Nie mam kamienia ani maszyny do pieczenia i pierwszy raz jak go robiłam na blasze, to wylądował w śmietniku. Mimo przeczytanych na cin cin, a także innych forach uwag Bajaderki, Malgosimi i chyba innych, ja uważam, że garnek z Żabki doskonale nadaje się do pieczenia chleba. Nie wiem, jak by się sprawdził prawdziwy Romertopf, bo on chyba nie jest polewany również z zewnątrz i przeznaczony raczej do pieczenia innych rzeczy, ale mój jest do chleba idealny.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=635
Temat: Jogurtowa plecionka drożdżowa z jagodami
...uprzednio masÅ‚em i oprószonej mÄ…kÄ…. Na wierzchu poÅ‚ożyć jagody. Odstawić do wyroÅ›niÄ™cia na 10 minut. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Uwagi: W przepisie jest podane, by do pieczenia wziąć кирпичную форму. Кирпич - znaczy cegÅ‚a. CeglanÄ…? CeramicznÄ… ? KamionkowÄ…? Romertopf? Nie wiedziaÅ‚am. ZrobiÅ‚am po prostu w formie przypominajÄ…cej keksówkÄ™, tylko szerszej ( 30x14x7), wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. OkazaÅ‚a siÄ™ jednak zgodnie z rosnÄ…cym z każdÄ… chwilÄ… podejrzeniem za maÅ‚a, bo ciasto siÄ™ z niej wrÄ™cz wylewaÅ‚o, a kilka wiÅ›ni i kilkanaÅ›cie okruchów kruszonki upiekÅ‚o siÄ™ luzem na przezornie podstawionej pod spód blaszce. RadzÄ™ wiÄ™c wziąć wiÄ™kszÄ… formÄ™ lub dwie maÅ‚e keksówki... Od...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=24426
Temat: Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania
Mam jeszcze jedno pytanie. W instrukcji do Romertopf znalazłam wskazanie na max temp 220. W związku z tym, mam pytanie jak pieczecie chleby, które w przepisie mają 240?
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=13452
Temat: Piersi pod kartofelkami
Iguano, jak myślisz, czy można to danie włożyć do zimnego piekarnika? Wykorzystałabym do niego mój żabkowy romertopf, a jego wkłada się przecież do zimnego pieca. Pewnie trochę dłużej musiałoby w nim siedzieć. P.S. Ale fajne podpisy dawałaś do swoich zdjęć :!: Mam specjalny foder na przepisy, które mnie interesują i przy kopiowaniu wyświetlają się nazwy zdjęć.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=9589
Temat: CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
...;) jest taka że trzymając koszyczek z odwiniętą ściereczką delikatnie ale zdecydowanym ruchem wykładasz chleb na łopatę/deseczkę podobnie jak się babki z piasku robi Wtedy można pominąć papier do pieczenia ale łopata musi być posypana mąką krupczatką lub inną o większych ziarenkach(zwykła mąka też się ostatecznia nada) tak żeby chleb się łatwiej zsunął na blachę. Zamiast silikonu możesz stosować do wypieku chleba romertopf ale musisz przebrnąć przez ten wątek: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10898
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20563
Temat: Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania
Te z glazurą to też są Romertopf'y. Kiedyś robili tylko te klasyczne. Popatrz tutaj. Ja mam taki klasyczny jak ten drugi tylko maleńki, a Liska pisała o tym Swing. Pokazane są również w środku.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=13452
Temat: Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania
pytanie : a czy do pieczenia tylko chleba moze byc jedna z tych form Romertopf do chleba (jak tu http://www.roemertopf.de/france/roemertopf_klassik/pane.htm) i np. przykrywac chleb sciereczka do wyrosniecia czy praktyczniejszy jest jednak taki Swing?? http://www.roemertopf.de/france/roemertopf_klassik/swing.htm
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=13452
Temat: Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania
Ja kupiłam na Allegro ten mniejszy z wypukłą pokrywką. Nie był wystawiony, ale poprzednio sprzedawała je firma Monna i po zapytaniu dowiedziałam się, że mają jeszcze jeden w magazynie. Kupiłam poza Allegro, wogóle miałam tylko mailowe potwierdzenie i wszystko szybko i sprawnie dostałam, a do tego profesjonalnie zabezpieczone. Jeden Allegrowicz sprzedawał wcześniej jeden egzemlarz romertopf, ale co się okazało po wylicytowaniu, że był on używany, choć wcześniej zapewniał, że jest nowy i oryginalny. Po zakkończeniu aukcji napisał, że jednak był używany i jest okopcony, co mnie zraziło mimo ceny 36zł. Skoro już jestem jego posiadaczką, to chciałabym go wypróbować. Jakie chleby polecacie?
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=13452
Temat: CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Drożdży nie dodaję w ogóle(nawet chyba ani razu nie piekłam chleba na zakwasie z dodatkiem drożdzy).Ciasto wyrasta dość szybko ok.3-5 godzin tyle że ja robię chleby dość rzadkie( w keksówce) takie ciasto szybciej po prostu rośnie bo jest lżejsze.W romertopfie też można zrobić rzadsze ciasto i też powinno szybciej wtedy wyrosnąć.Można też romertopf namoczyć w bardzo ciepłej wodzie,chleb szybciej urośnie ale niestety czasem wpływa to na jego strukturę i miązsz może być nierówny z większymi dziurami,ale kiedy jest mało czasu to zawsze jest to jakieś wyjście
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20563
Temat: Razowiec orkiszowy z garnka
Chyba odkurze romertopf....
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=16602