Dziecie Chaosu
Temat: Jedzenie czyli to co lubimy... :D
...w nie swojej kuchni i tym razem mamy na tapecie (na talerzu) brukselkę, albo jak kto woli kapustę dla krasnoludków
Podam Wa bardzo prosty, szybki i tani przepis na brukselkę z bułką tartą:
powiedzmy, że jest to danie na dwie osoby, a dla tych co lubią brukselkę prosze np. podwoić proporcje
0,5 kg brukselki (może być mrożona, albo świeża)
3-5 łyżek bułki tartej, tłuszcz i przyprawy (sól, vegeta, pieprz)
Brukselkę ugotować, ale nie rozgotowywać, odcedzić i ostudzić. W tym czasie można przygotować bułkę tartą jak do kalafiora (roztopić tłuszcz, wsypać bułkę i trochę potrzymać na ogniu mieszając). Jak brukselka ostygnie trochę, pokroić ją na talarki nie za cienkie i wrzucić na patelnię z tłuszczem, taką pokrojoną i przysmażać. Doprawić do smaku i dodać bułkę - wymieszać i gotowe - pycha!!
Źródło: forumbrzeg.pl/ppadd/viewtopic.php?t=243
Temat: Brak siły...Co jeść? || Dieta o niskim Indeksie Glikemicznym
Warto także wiedzieć, że potrawy o wysokim IG można obniżyć dodając do nich sok z cytryny. Także warto wspomnieć, że potrawy, które mają niski indeks glikemiczny, jak np. jarzyny, po długiej obróbce termicznej ich IG znacznie wzrasta. Czyli mówiąc prościej, nie należy ich rozgotowywać i jadać bardziej "twardawe" niż "rozciapane". Trochę wiem na ten temat, bo parę tygodni temu wpadła mi w ręce fajna książka o IG. Sama również powinnam zastosować dietę o niskim IG, bo wisi nade mną wizja cukrzycy Ale jak na razie ciężko mi tak całkiem na szlag zrezygnować ze słodyczy
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3032
Temat: Co lepsze- Pedigree Junior czy Purina Friskies Junior?
...Jest szczególnie godny polecenia dla psów ze skłonnością do niestrawności, biegunek, alergii pokarmowych, * makaron * chleb, bułki (podsuszone) * kasza - jest ona trudniej trawiona niż ryż, makaron, pieczywo i bywa przyczyną rozwolnienia. Decydując się na żywienie psa kaszą, należy wybierać drobne odmiany kaszy (nie pęczak). * płatki zbożowe - można podawać na surowo lub zaparzone; nie należy ich rozgotowywać, bo wtedy mogą być one przyczyną krzywicy. Łatwe w użyciu są płatki prażone (np. Corn Flakes), które są gotowe do spożycia (można je zalać mlekiem lub zupą), * ziemniaki. Aby pies mógł strawić skrobię ziemniaczaną należy ziemniaki rozgotować i pomiąć (puree). Skrobia ziemniaczana (podobnie jak ryż) ma działanie osłaniające na jelita, stąd dieta ziemniaczana może być stosowana w przypadku schorzeń...
Źródło: goldenretriver.fora.pl/a/a,1750.html
Temat:
...sól woda (co oczywiste) Jak to zmajstrować? Boczek drobno skrojony podsmażamy, aż się wytopi, dodajemy cebulkę - na sam koniec czosnek - z czosnkiem już broń Boże nie smażymy, bo zgorzknieje. Calość do gara, zalewamy wodą. Kroimy drobno marchewkę (bardziej dla konstrastu) oraz grubo ziemniaki (tak stołówkowo - ziemniak na 4 kawałki). Ziemniaków powinno być sporo - tak chociaż pół garnka Solimy. Jak ziemniaki zaczną się rozgotowywać, dodajemy chrzan (nie żałować) i zabielamy. Gotujemy jeszcze z 10 minut. Doprawiamy do smaku - majeranek trzemy w rękach nad garneczkiem . Bomba kaloryczna - dobrze przygotowana to okolo 5 mm tłuszczu. Bardzo pożywne dla wygłodniałego chłopa! Sporo smacznego boczusiu, kartofelki - takie połączenie drugiego z zupą Przy częstym spożyciu zagrożenie utratą zgrabnej sylwetki! P.S. Za trzy miesiące równo przechodzę na...
Źródło: naturalnemetody.fora.pl/a/a,705.html
Temat: Bardzo dobry wywiad na temat zdrowego odżywiania
...zaburzenia krążenia i wzrośnie ciśnienie. Jak rodzice mogą poprawić dietę dziecka? - Nauczyć je jeść regularnie i niewielkie porcje. Koniecznie muszą wprowadzić do jadłospisu ryby, świeże warzywa i owoce. W szczególności ważne są zielone warzywa: szpinak, brokuły, brukselka, bo zawierają najwięcej związków chroniących przed nowotworami. Warzywa można przygotowywać na parze albo krótko obgotować, zamiast rozgotowywać na miazgę. Mamy fatalne przyzwyczajenie, by trzymać warzywa godzinami we wrzącej wodzie, a potem odcedzić, wylewając wszystkie witaminy i minerały do zlewu. Wysoka temperatura niszczy kwas foliowy, witaminę kluczową dla pracy układu nerwowego, mózgu, która chroni przed nowotworami, zapewnia prawidłową pracę wątroby, żołądka i jelit. Z pańskich ostatnich badań wynika także, że dzieci jak ognia powinny...
Źródło: nadarzyn.info.pl/f/viewtopic.php?t=4287
Temat: Przepisy ;p
...zagotuje i dodajemy przyprawy. pół łyżeczki papryki, dużo bazylii, sól i pieprz wedle uznania. Ja jeszcze lubie dosypać czosnku wedle tego co mówiłem że nigdy go za wiele . Mieszamy energicznie, zmniejszamy gaz i gotujemy. W miedzy czasie można pokroić oliwki na połówki oraz otworzyć i odsączyć z wody tuńczyka. Wiadomo ze cały czas należy doglądać makaronu, ale jako ze to oczywistość nie wspominałem o tym. Penne gotujemy na lekko twardo, nie rozgotowywać bo wyjdzie ciupa . Gdy sos się nam zagęści, wrzucamy do niego oliwki, gotujemy minutę i wrzucamy tuńczyka ( nie krepować się ;D ) po wrzuceniu ryby oraz dokładnym wymieszaniu jej z sosem wyłączamy gaz. Sos jest gotowy Następnie nakładamy makaron i polewamy na środek sosem jak ktoś lubi może sobie posypać taki sos startym serem wedle uznania Smacznego Taki makaronik jest bardzo dobrą potrawą jak zaprosiliście...
Źródło: offroadldz.fora.pl/a/a,110.html
Temat: Szarlotka rozpływająca się w ustach
Jabłka powinnam była jednak zetrzeć, a nie pokroić na cząstki - byłoby bardziej to, czego oczekuję. Więc Sini, jednym słowem - próby czynią mistrza Wydaje mi się, że pokrojenie czy starcie jabłek nie robi róznicy. I tak się rozgotowują. Chyba że Ty nie chcesz ich rozgotowywać do końca (na gładką masę). Rozgotowują się ładnie tylko niektóre gatunki.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=1064
Temat: Cebulowa pyszna zupa krem
...pokroić w drobną kostkę, gotować posolone w oddzielnym garnku. W trakcie gotowania zdjąć szumowinę! Cebulę drobno posiekaną (najlepiej w rozdrabniaczu) usmażyć do koloru brązowego w garnku w którym będziemy robić zupę. Mleko zagotować. Mąkę dość mocno przyrumienić na patelnii. Gdy cebula nabierze koloru przelać gotujące się ziemniaki wraz z całą wodą i nadal gotować intensywnie mieszając aż ziemniaki zaczną się rozgotowywać. Dolać ugotowane mleko. Intensywnie mieszając dodać zrumienioną mąkę. Nie trzeba się bawić w jej rozprowadzanie bo nie powinna się zgrudkować. Dosmaczyć przyprawami. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia gdy bardzo zgęstnieje i przed podaniem trzeba ją rozwodnić. Ja pożeram ją już zaraz po ugotowaniu ale zostaje też na dzień nastepny. Powinna być gęsta w konsytencji kremu z rozpadającymi się ziemniakami....
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=25817
Temat: Prosze o przepis na grochowke!!
Groch kupuję łuskany, moczę na noc. Rano gotuję wtej wodzie. Dodaję trochę wędzonego boczku drobno pokrojonego, marchewkę, pietruszkę seler, trochę soli, czsem trochę majeranku. Gotuję aż groch się zaczyna rozgotowywać. Wtedy miksuję. Podaję z grzankami albo groszkiem ptysiowym.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=16953
Temat: "Przez żołądek do serca"
...zielonej soczewicy - jajko - bułka tarta - olej - sól / vegeta - pieprz - papryka czerwona ostra, curry, przyprawa do pizzy, zioła prowansalski (do wyboru ) - cebula - ser żółty - kukurydza w puszcze Przygotowanie: Soczewice wsypujemy do garnka i zalewamy zimna woda. Po godzinie odlewamy, zalewamy świeżą woda, doprawiamy vegetą lub solą i gotujemy do momentu, aż soczewica będzie bardzo miekka (ziarenka zaczną sie lekko rozgotowywać). Odcedzamy, ale nie za dokladnie (zeby w garnku zostalo trochę wody na dnie). Odcedzoną soczewicy miksujemy blenderem na gladką mase. Do zmiksowanej masy dodajemy jedno całe jajko, 1 łyżke oleju, posiekaną drobno cebulę, kilka łyżek bułki tartej (na oko żeby masa zgęstniała i dała się formować, ale nie może być za sucha), pieprz, vegete, przykrawy (według uznania), pół szklanki potartego na drobnych oczkach sera...
Źródło: forumbioderko.pl/viewtopic.php?t=117
Temat: Przetwory - marynujemy, suszymy, kisimy, zaprawiamy
...wsypać uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Przełożyć dżem do gorących, wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut (95 st.). Dżem porzeczkowy z kokosem • 1 kg czerwonych porzeczek • 50 dag cukru • 3-4 łyżki wiórków kokosowych • kieliszek sherry Umyte, przebrane porzeczki oderwać z gałązek, rozgnieść tłuczkiem, wsypać do rondla o grubym dnie, dolać sherry i rozgotowywać pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Starannie przecedzić przez sito wyłożone gazą. Miazgę dokładnie odcisnąć. Sok zagotować, wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do momentu, gdy kropla galaretki wylana na talerz nie rozpłynie się. Dodać wiórki kokosowe. Gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Maliny i wiśnie w syropie • 50 dag malin i 50 dag wiśni...
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=11982
Temat: Nietypowy problem
Zgadza sie z poprzednikiem Na poczatku gainer, bialko carbo, Mozesz probowac rozgotowywac rozne poptrawy (np ryz) robiac taka papke. od tego zaczac
Źródło: forum.suple.us/viewtopic.php?t=7548
Temat: Surówka z modrej kapusty po śląsku
Ale to surówka jest Jak kapucha gotowana Moim skromnym zdaniem - raczej tak . Kapusta jest tu nie tyle gotowana, co, jak zauważyła Malta, blanszowana. Inaczej była by bardzo twarda. Wg. mnie, kluczowe jest tu, by nie rozgotowywać kapusty zupełnie (np. tak, jak się to robi przy buraczkach), ale by pozostała lekko chrupka.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=23572
Temat: Szynka zapiekana
Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 30 minut + zapiekanie 15 minut 6 plastrów szynki 1 seler 60 g masła 3 łyżeczki tartej bułki Sos: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 4-5 łyżek śmietanki 2 szklanki mleka 150 g startego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obrany seler pokrajać tak jak ziemniaki na frytki, ugotować w osolonej wodzie, nie rozgotowywać. Następnie obsmażyć lekko na maśle. W każdy płat szynki zawinąć jeden lub dwa kawałki selera i układać w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Przygotować sos z mąki i masła, rozprowadzić mlekiem stale mieszając,żeby nie powstawały grudki. Dodać śmietankę i połowę tartego sera, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Sosem zalać szynkę, posypać tartym serem i bułką tartą a na wierzchu położyć kilka...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=17926
Temat: Sos pomidorowy
Składniki: -pomidory -seler naciowy -cukinia Pomidory obrać ze skórki i pokroić np w "ósemki". Cukini (jeżeli jest młoda) nie trzeba obierać, pokroić w kosteczke. Selera naciowego również należy pokroić w kostke. Wszysko razem wrzucić do garnka i zagotować (nie rozgotowywać pomidorów!). Szybko przełożyć do słoików. Idealne jako sos do różnego rodzaju makaronu. Doprawiam dopiero na patelni, jak już mam npa podsmażone mięsko. Śmacznego!!!
Źródło: forum.miastenia.vel.pl/viewtopic.php?t=166
Temat: Sos do Spaghetti
...podsmażam cebulkę na złoto ( na oliwie z oliwek) po czym dodaję posiekane pomidory - gotuję aż dojdzie do sosowatej konsystencji (można podlać wodą ) na koniec przyprawy (zależy od dnia) jeśli ma być z mięsem, to na koniec na drugiej patelni podsmażam je na dużym ogniu po czym dodaję do już zrobionego sosu - lubię tylko ścięte więc o gotowaniu z sosem nie może być mowy... :P całość zamyka się w 20 - 30 minutach max (nie trzeba praktycznie nic rozgotowywać) ;)
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=31563
Temat: dawkowanie
Płatki owsiane to też bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych, które zapewnią nam dostateczną ilość glikogenu w mięśniach i wątrobie. Sam Jadłem razem z jajkami/WPC przed treningiem. Nadają się na każdą porę dnia, są dobrym źródłem energii. Jedynie po treningu szukałbym czegoś o mniejszej ilości błonnika, gdyż zależy nam na jak najszybszym odbudowaniu strat glikogenu. Jedynie co mogę jeszcze dodać to staraj się nie rozgotowywać płatków, co zapewni mniejszą ilość IG. Ja tak teraz wcinam ryż brązowy"ala dente" przed snem (na z ą b ). Podobnie sprawa ma się z makaronem czy kaszą.
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=40453
Temat: Dynia z jabłkami i cebulą (bez glutenu i mleka)
...- pozbawionej pestek wraz z miękką otoczką - 1-2 cebule - 3-4 jabłka - 2 łyżeczki cuminu (kminu rzymskiego) lub kminku - sól - olej do smażenia Sposób przyrządzania: Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka rozdrobnij i wraz z pokrojoną na kawałki dynią dorzuć do cebuli. Dodaj sól i przyprawę. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż do zmięknięcia warzyw. Nie muszą się one całkiem rozgotowywać, chyba że chcesz uzyskać papkę. Jeśli dolejesz trochę wody i zmiksujesz, będziesz mieć zupę. Uwaga: PurĂŠe z samej dyni (gotowanej lub pieczonej) może być podawane zamiast ziemniaków z białym mięsem.
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=378
Temat: CHOROBY TKANKI ŁĄCZNEJ
...wieprzowe w postaci galaretek i wywarow,rozgotowane skory,np.skory z boczku lub skora z golonki,rozgotowane świńskie ogony,salcesony zawierające gotowe już chrząstki,podgarle,glowizna oraz żółtka jaj kurzych.Zóltka zawierają także łatwo przyswajalny kolagen.Dobrze jest codziennie zjadac produkty kolagenowe przy zaawansowanych zwyrodnieniach stawow i w chorobach reumatycznych.Aby kolagen byl łatwo przyswajalny,nalezy go długo rozgotowywać,gdyz wtedy ulegaja częściowemu rozbiciu na mniejsze fragm.włókna kolagenowe i jest on wtedy łatwo wchlanialny.Należy zadbac rowniez o obecnośc WIT.C/20mg dziennie/-sok cytryny,natka pietruszki,czarna porzeczka,kapusta kiszona.Miedż rownież jest waznym pirwiastkiem możemy ja znaleśc w zielonych warzywach.Po niedługim czasie stosow.takiej diety odczujemy wyrażne zmniejszenie dolegliwości bólowych lub przy...
Źródło: ehlersdanlos.fora.pl/a/a,19.html
Temat: Piszcie
a moze bedziemy rozgotowywac te ziemniak i rozbijac na glowach przechodniow potem uciekac tez sie kondycja cwiczy
Źródło: oksperla.fora.pl/a/a,9.html
Temat: Saga już u Jadzi, Gliwice
Witaj Jadziu, Jesteś niesamowita. Tak więc masz dwa psiaki czyli dwie radości. Wiesz.....mnie weterynarz zawsze radził, gdy moj Charlie coś pozarł i miał klopoty z kupką, aby Mu dawać rozgotowany ryż z ugotowaną startą marchewką i do tego gotowana zmielona pierś kurczaka...tylko to strasznie dużo kosztuje....ale moze zamiast makaronu rozgotowywać ryż? Dziewczyny na pewno coś Ci podpowiedzą. Pozdrawiam Cię serdecznie. Wymiziaj Sagunię i Bazyliszka.
Źródło: pomocgoldenom.fora.pl/a/a,1844.html
Temat: Potrzebuje porady w sprawie żywienia cukrzyka
więc zamiast ziemniaków raczej jakaś gruba kasza Ja tam się nie zgadzam, rozmawiałem już z kilkoma dietetykami (PTD), chodzi o to by ziemniaków nie solić i nie rozgotowywać, czyli tzw. 'pure' odpada. Generalnie nie należy nic
Źródło: forum.mojacukrzyca.org/viewtopic.php?t=5999