Dziecie Chaosu
Temat: Kosmetyki dla bobasa
Przedewszystkim chodzi o zdrowie a po drugie wierzę w prawo Karmy to znaczy? Ja nie znam się na tym, wiem tyle co przeczytam albo usłysze. A niedawno słyszałam, że nie udowodniono że organiczne jedzenie jest zdrowsze. A to wyszperałam w necie: Uczeni doszli do wniosku, że wartość odżywcza produktów roślinnych i zwierzęcych z gospodarstw organicznych i konwencjonalnych jest porównywalna. Występujące różnice najprawdopodobniej biorą się z jakości gleby oraz metod przetwarzania żywności, a nie sposobu jej produkcji. Nie znaleziono też dowodów na to, by spożywanie żywności organicznej w tych przypadkach, gdzie zawiera ona więcej składników odżywczych, przynosiło korzyści zdrowiu...
Źródło: dzieciak.co.uk/forum/viewtopic.php?t=153
Temat: Piwo - chleb w płynie
...dziennie spadło o prawie 50%. Teraz wynosi ono około 200 g na osobę dziennie, a powinno 300 g. Wraz z tą zmianą nawyków żywieniowych zaobserwowano wzrost zachorowalności na choroby serca i układu krążenia, nowotwory, cukrzycę typu II, otyłość. Chleb (szczególnie ten pełnoziarnisty) powinien zostać bowiem ujęty w dobrze zbilansowanej diecie, gdyż zapewnia organizmowi wiele niezbędnych składników odżywczych (np. błonnik pokarmowy). Wartość odżywcza produktów zbożowych jest zależna od stopnia przemiału ziarna â im bardziej przemielone (bielsza mąka), tym mnij zawiera witamin i składników mineralnych. Dlatego największą zawartością witamin (E, z grupy B), błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych (żelazo, miedź, magnez, cynk, potas, fosfor) może się poszczycić pieczywo razowe. ZBAWIENNE DZIAŁANIE BŁONNIKA Światowa Organizacja Zdrowia...
Źródło: jogin.hopto.org/forum/viewtopic.php?t=1558
Temat: BIOTECHNOLOGIA â STUDIA MIĘDZYWYDZIAŁOWE
...badania te dotyczą: - wartościowania pasz dla przeżuwaczy w systemie INRA 1988, - energetycznego wartościowania tłuszczu i dawek pokarmowych dla potrzeb żywieniowych drobiu i zwierząt mięsożernych, - szacowania wartości pokarmowej pasz objętościowych z wykorzystaniem spektroskopu odbicia w bliskiej podczerwieni (NIRS), - wartości pokarmowej pasz produkowanych w rejonach ekologicznie zagrożonych. * Wpływu żywienia zwierząt na wartość odżywczą produktów zwierzęcych: W szczególności badania te dotyczą: - wpływu dodatków chronionych aminokwasów oraz tłuszczów na skład mleka krów, - wpływu skarmiania pełnotłustych nasion lnu i rzepaku na skład mięsa i mleka u owiec, - wpływu składu dawki pokarmowej na wartość odżywczą mięsa broilerów kurzych, - wpływu żywienia paszami z terenów ekologicznie zagrożonych na
Źródło: arkrakow.com.pl/viewtopic.php?t=425
Temat: Uzytkownicy nastolatka- pomocni w nauce.. :)
Mam 3 pytania, na które nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. *Czy można mieć anoreksję, a jednocześnie ważyć prawidłowo? (chodzi o osobę, jeżeli np. waży prawidłowo, a ciągle wydaje się jej/mu że jest za gruby/a) *Czy można zmierzyć objętość żołądka? Jeżeli tak to jak nazywamy to badanie itp? *Jak dietetycy wyznaczają wartość odżywczą produktów? Dajmy na to jakaś Nutella opracowała nowy produkt, to jak dochodzi do tego ile to ma kalorii, węglowodanów,tłuszczu itd?
Źródło: alk1b40.nastolatek.pl/forum/viewtopic.php?t=17964
Temat: GMO - nie dajmy się!!!
...świadectwami badaczy, którzy stwierdzili istnienie rozmaitych zagrożeń związanych z taką żywnością. Nie jest raczej możliwe, by je tutaj zaprezentować w zwięzłej formie. Powiem więc tylko tyle, że wedle mojej opinii do głównych niebezpieczeństw, potwierdzonych naprawdę rzetelnymi badaniami, zaliczyć należałoby problemy z funkcjonowaniem układu odpornościowego, zwiększone ryzyko reakcji alergicznych oraz obniżoną wartość odżywczą produktów poddanych manipulacji w stosunku do ich konwencjonalnych odpowiedników. Jeśli poważnie potraktujemy wyniki badań prowadzonych przez Ermakową, a powinniśmy, choć próbuje się je podważać, to do tej listy należałoby dodać problemy z reprodukcją [zespół pod kierunkiem dr Iriny Ermakowej z Rosyjskiej Akademii Nauk zaobserwował wysoki poziom śmiertelności i zaburzenia wzrostu u szczurów, których...
Źródło: zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?t=420
Temat: Zdrowe odżywianie EkoMoniki
...trans, w przyrodzie spotykane w niewielkiej ilości w tłuszczach zwierzęcych. Udowodniono w wielu badaniach (âŸWegetarianizmâÂÂ) współzależność między występowaniem izomerów trans i chorobą niedokrwienną serca. W świetle tych badań, powtórzonych również w Instytucie Żywności i Żywienia (1995) dziwne wydaje się zalecenie jedzenia margaryny jako elementu profilaktyki chorób serca. Do czynników zmniejszających znacznie wartość odżywczą produktów, a być może sprawiających (co od dawna sugerowane, ale nie udowodnione w rzetelnych badaniach klinicznych), że stają się one szkodliwe, należy głębokie zamrażanie i poddawanie żywności działaniu mikrofal. Te procesy niszczą energię biologiczną pożywienia. Są doniesienia, że zwierzęta karmione żywnością poddaną mikrofalom statystycznie częściej chorowały na choroby nowotworowe. We...
Źródło: davidicke.pl/forum/viewtopic.php?t=2239
Temat: DIETA SATWICZNA w kuchni indyjskiej
...słoje i tuby), mrożonek, kiszonek oraz soków w opakowaniach. W diecie satwicznej posiłki spożywa się bezpośrednio po przyrządzeniu, bez odgrzewania i przechowywania na później. Zalecane są produkty razowe, nieczyszczone. U nas można takie kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach kolonialnych i azjatyckich. Dietę satwiczną stanowią przede wszystkim produkty gotowane i smażone. Prawidłowa obróbka cieplna pozwala zachować wartość odżywczą produktów. Wody do gotowania używa się tyle, żeby jej potem nie odlewać i nie gubić składników odżywczych. Dlatego m.in. odradza się gotowania kasz w torebkach. Do smażenia używa się w większości olejów roślinnych oraz masła ghi (indyjskie masło sklarowane). Stanowczo odradza się używanie kuchenek mikrofalowych i elektrycznych, które wytwarzają szkodliwe promieniowanie. Surówki i owoce powinny być...
Źródło: kobietywschodu.fsl.pl/viewtopic.php?t=33
Temat: ///
Zaznaczone było, że chodzi o karotkę może dlatego mamy inne wartości, w książce "skład i wartość odżywcza produktów spożywczych" Marii Łoś-Kuczera nie wyszczególniono karotki
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3172
Temat: Brytyjski rząd walczy z solą
Bekon i chleb wraz z długą listą podstawowych produktów żywnościowych znalazły się na celowniku brytyjskiej rządowej agencji, odpowiedzialnej za wartość odżywczą produktów spożywczych w handlu. FSA walczy z przesoloną żywnością i liczy koszty leczenia spowodowanego nadmiernym spożyciem soli.Powrót do artykułu: Brytyjski rząd walczy z solą
Źródło: forum.forsal.pl/index.php?showtopic=20604