Dziecie Chaosu
Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
...zanurzamy na chwilę we wrzątku lub przelewamy wrzącą wodą na sitku, ;po czym schładzamy zimną wodą. Dzięki temu tracą zbyt wyrazisty smak Czasem blanszujemy również różyczki kalafiora i brokuły, zamiast je gotować.llWarzywa przeznaczone do gotowania wkładamy do niewielkiej ilości wrzącej, osolonej wody. Zalewanie zimną wodą jest błędem.llDo gotowania warzyw zawierających karoteny dodajemy nieco tłuszczu (marchew, dynia, warzywa kapustne, pomidory, papryka).llWarzywa korzeniowe i suche strączkowe gotujemy pod przykryciem. Kapustne, w tym kalafiory i brokuły, gotujemy początkowo w odkrytym rondlu, a po kilku minutach nakładamy pokrywkę.llGdy warzywa są już miękkie, szybko wyjmujemy je z wody.llSurówki przyrządzamy w ostatniej chwili, tuż przed posiłkiem.llzanim rozdrobnimy warzywa na surówkę, wcześniej przygotujmy sos, aby szybko zalać nim...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074
Temat: Jesienna dieta
...Jakie produkty pomogą nam jeszcze w walce z infekcjami? - Jeżeli będziemy jedli warzywa i owoce, dostarczymy organizmowi odpowiednich ilości witaminy C, która również zwiększa odporność organizmu. Jednak witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Dlatego spożywajmy jak najwięcej produktów na surowo. Przypomnijmy, że największe jej ilości zawierają owoce dzikiej róży, cytrusy, owoce jagodowe, zielona pietruszka, warzywa kapustne, papryka, pomidory, chrzan. Godny polecenia jest czosnek, który ma zdolność zwalczania bakterii powodujących różnorodne infekcje. Chroni jednocześnie organizm przed powikłaniami po grypie czy katarze. Działanie czosnku jest zbliżone do działania niektórych nowoczesnych antybiotyków. Jeśli komuś przeszkadza nieprzyjemny zapach, można go łatwo zneutralizować, żując natkę pietruszki lub łączyc te dwa...
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=4110
Temat: wszystkie starające się part II+II :-))))))))
Alutek proszę bardzo Wśród źródeł witaminy C na pierwszym miejscu znajdują się warzywa kapustne i owoce jagodowe (czarne porzeczki zawierają około 180 mg w 100 g), na drugim ziemniaki (14 mg witaminy w 100 g zależnie od pory roku), na trzecim żółte i zielone warzywa i owoce, na czwartym pozostała grupa warzyw i owoców (truskawki, maliny, owoce cytrusowe i południowe). Pozostałe produkty: masło, mleko krowie, mięso, produkty zbożowe zawierają niewielkie ilości witaminy C. Uwzględniając krajowe racje pokarmowe...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=35164
Temat: Wątroba, dbajmy o nią
...zapotrzebowanie na nie, min.300-max. 390 g/dobę, pokrywa sie głównie skrobia zawartą w zbożowych i ziemniakach cukry proste, głównie glukoza nie są dobrze tolerowane przez watrobę, lepiej tolerowana jest fruktoza, która występuje w miodzie, warzywach i owocach, dzienna ilość cukru, miodu, dżemu nie powinna przekraczać 50-70 g * błonnik - ze wzgledu na wzdęcia i skłonność do biegunek- NALEŻY OGRANICZYĆ, z diety należy: - wyeliminować warzywa kapustne, cebulowe, strączkowe, - ograniczyć pieczywo razowe, zwłaszcza żytnie - wykluczyć kasze z łuskami / jaglana, tatarczana niełuszczona / * w uszkodzenich komórkowych watroby, jak i części bądź całości organu wystepuje upośledzenie wchłaniania i przyswajania witamin, dlatego zapotrzebowanie na te składniki wyraźnie zwiększa się, szczególną uwage należy zwrócić na witaminę A,K,C i witaminy z grupy B...
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=36295
Temat: nawracające kłopoty z kącikami ust
takie "zajady" to brak jakiejs witaminy, chyba z grupy B alle nie dam głowy... Owszem tak , konkretnie B2, poza tym PP( warzywa kapustne, nabiał, mięso...)
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=4885
Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
...by kawałki były jak największe – oznacza to mniej strat.llKiedy gotujesz ziemniaki, nie trzymaj ich obranych i pokrojonych zbyt długo w wodzie – tracą wtedy cenne składniki. Obierz je tuż przed gotowaniem, jeszcze lepiej, gdy ugotujesz je w łupinach (pod skórką znajduje się najwięcej witamin i minerałów). Podobnie jest z marchewką. Pamiętaj tylko o dokładnym umyciu.llGotując warzywa, przykryj garnek pokrywką (wyjątkiem są warzywa kapustne).llZielone warzywa (szpinak, szczaw, szparagi) przyrządzaj zawsze na dużym ogniu, bez przykrycia i tuż po ugotowaniu przelej zimną wodą.llKalafiora gotuj zawsze na wolnym ogniu, bez przykrycia.llKiedy gotujesz kalafiora, szparagi, brokuły, kapustę czy brukselkę, dolej odrobinę mleka – warzywa będą miały lepszy smak, a co ważniejsze – uchronisz je przed utratą witaminy C.llPrzyrządzaj jak najkrócej....
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074
Temat: Witaminki..
...średnia dzienna dawka podtrzymująca 2-3 ug, w sporcie wyczynowym (szczególnie dyscypliny siłowe i szybkościowo-siłowe) 5-15 ug/d, opisywano przypadki okresowego stosowania kilkakrotnie wyższych dawek przez sportowców, jednak nie ma przekonywujących dowodów na to, że tak duże dawki są potrzebne dla podniesienia sprawności sportowców. Witamina C (kwas askorbinowy). Występowanie: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, warzywa kapustne , ziemniaki, Rola: udział w biosyntezie kolagenu, hormonów i enzymów, udział we wchłanianiu żelaza, udział w detoksykacji organizmu, jest jednym z podstawowych wolnych rodników, wpływ na wzrost odporności organizmu, przyspiesza proces usuwania kwasu mlekowego z mięśni co skraca proces odnowy potreningowej. Niedobór w diecie powoduje: osłabienie organizmu, szybsze męczenie się, podatność na infekcje...
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=13460
Temat: ** LIPIEC 2009 **
...Budyń, Odrobinę ciasta tortowego, itp. SŁODYCZE: Odrobinę owszem, ale nie z makiem, Czekolady (1 kostka na dzień). MOŻNA JEŚĆ: Pieczarki gotowane, miód, Zupę: pieczarkową, pomidorową, rosół, barszcz, Płatki w mleku. JEDZ BURAKI! Pokarmy,które należy wykluczyć: 1.czosnek i początkowo cebula 2.suszony groch i fasola (można spożywać te warzywa w postaci świeżej lub mrożonej,np.zielony groszek lub fasolka szparagowa) 3. warzywa kapustne:kapusta,kalafior,brokuły,brukselka (dozwolona kapusta kiszona) 4.gruboziarnisty chleb w pierwszym miesiącu karmienia 5.niektóre owoce: a.owoce cytrusowe b.gruszki c.owoce dużopestkowe-śliwki,morele,brzoskwinie d.truskawki,poziomki ze względu na skłonność do alergii 6.czekolada i kakao-skłonnośc do alergii. GRUPY PRODUKTÓW,KTÓRYCH SPOZYWANIE PRZEZ MATKĘ MOŻE WYWOŁAĆ NIEKORZYSTNE REAKCJE U DZIECKA:...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=57259
Temat: Zaparcia - pomocy :((
Na zatwardzenia rewelacyjny jest Błonnik Nutrilite w tabletkach. Jest w 100 -u % przysfajalny i bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży, sama miałam podobne problemy, gdyby nie ten błonnik chyba bym się wykończyła. Najwięcej błonnika zawierają: otręby pszenne, kukurydziane, groch, soja, natka pietruszki, wszelkie warzywa kapustne, chleb żytni, razowy z pełnego ziarna, pieczywo typu graham, płatki kukurydziane i owsiane, kasza gryczana i jęczmienna, porzeczki czarne, maliny i agrest.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=5622