Dziecie Chaosu

Temat: *** MARZEC 2009 ***
...nóż i deskę po krojeniu mięsa a przed krojeniem np. warzyw dokładnie myć tyle że nadal szklana deska będzie lepsza - bo drewniane czy plastikowe szybko zaczynają mieć rysy, w których zostają resztki obrabianej żywności mięso na grilla lepiej podgotować przed pieczeniem na smak to za bardzo nie wpływa, a nie ma ryzyka, że zjesz mięso niedopieczone, surowe w środku to akurat chroni przed wieloma innymi patogenami, nie tylko toxo no i - myj dokładnie warzywa korzeniowe, bo w ziemi oocysty toxo też bywają. Mam ten sam "problem" mimo iż od lat mam w domu koty własne i miewam obce z różnych miejsc toxo nadal negatywne oba miana stąd będąc w ciąży zwiększam środki ostrożności - jak wyżej.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=54451



Temat: IG a obrókba produktu
...wszelkich produktów roślinnych np. owoców, warzyw zmienia się ich indeks glikemiczny IG czyt. "energia z posiłku szybciej jest dostarczana do krwioobiegu" Struktury produktów roślinnych są oparte na ciśnieniu płynu komórkowego który wypełnia ścianki komórkowe. Obróbka termiczna czy też mechaniczna powoduje to że "ten płyn" wycieka tym samym stając się szybciej dostępnym dla enzymów trawiennych. Natomiast warzywa korzeniowe są oparte na tkankach usztywniających i podczas obróki mechanicznej IG nie ulega wielkiej zmianie lub wogóle nie ulega. Natomiast obróka termiczna wpływa na IG produktu. Np. marchew IG gotowanej marchwi wynosi ok. 90 natomiast surowej 30! To jest znaczna różnica, dlatego dobry plan redukcyjny powinien uwzględniać takie szczegóły i powinno się unikać warzyw korzeniowych gotowanych. Dlaczego gotowanie tak wpływa na
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=35004


Temat: Deser: Ile parówki w parówce?
Nie tylko parówki są be, inne wędliny też mięsa zawierają najmniej. Matiasy moczy się w perhydrolu, żeby były białe, a warzywa korzeniowe i ziemniaczki, które kupujemy w dużych sklepach, takie ładne i czyste, najczęściej są myte w roztworze wodorotlenku sodowego. Smacznego
Źródło: antidotum.org/index.php?showtopic=7390


Temat: ~*CZERWCOWE BRZDÄ„CE*~
Odi Nelly to rzeczywiscie aniolek. Antek ostatnio spi tylko jak ma moja piers w pyszczku, tak mu okropne dokuczaja zeby. Co sie rusze i mu wypadnie to jest wrzask. W dzien Tolek spi 2h miedzy 9-10 a 11-12(zalezy jak wydziemy na spacer) i kwadrans kolo 17, w nocy od 23 do 7 z milionowymi pobudkami. Asia 100gram na tydzien to bardzo ladnie. Moj Antek przybral od konca pazdziernika 40 gram . A jesli chodzi o jedzonko to najbezpieczniejsze sa warzywa korzeniowe, mozesz mu podac na poczatek marchewke, potem marchew z ziemniakiem, do tego np indyk troszke kleiku ryzowego, kropla oliwy i juz masz szybka zupke. Ziowik jakie preparat dajesz Kamilce? Bo w syropku ferrumlek jest nabial, wiec jesli wyszla alergia na bialko, to nie powinna tego dostawac. Klopotow z kompem wspolczuje.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=49800


Temat: Suplementy odżywki itepe...
...się kilka istotnych wskazówek: * Starać się, aby w codziennej diecie dostarczyć 5g węglowodanów na kilogram masy ciała na dobę. To oznacza, że mężczyzna ważący 70 kg powinien zjadać produkty dostarczające przynajmniej 350 g węglowodanów dziennie, a kobieta o wadze 55 kg - 275g/dobę. * Spożywać produkty będące źródłem węglowodanów w każdym posiłku. Jeść chleb, makarony, płatki śniadaniowe, ryż, ziemniaki, fasolę, warzywa korzeniowe, owoce i chrupkie pieczywo. * Słodycze, napoje gazowane, suszone owoce i czekolada mogą być wygodną i praktyczną przekąską, szybko podnoszącą poziom węglowodanów. * Dobrze jest zjeść posiłek zawierający węglowodany na 2-4 godziny przed wysiłkiem fizycznym oraz małą przekąskę, np. banana na 1 godzinę wcześniej. Węglowodany po wysiłku fizycznym Potrzeba przyjmowania dużych ilości węglowodanów jest...
Źródło: menshealth.pl/forum/index.php?showtopic=223


Temat: dieta bogata w żelazo... dla niejadka :(
...http://portalwiedzy.onet.pl/92667,,,,zelazo,haslo.html Szczególnie bogate w żelazo są podroby: wątróbka, serce, ozorki, nadto ostrygi, chude mięso, warzywa liściaste np. botwina, szpinak, produkty pełnoziarniste, warzywa strąkowe jak groch, fasola, soczewica, a także - jako uzupełnienie - melasa, czyli produkt uboczny otrzymywany przy produkcji cukru. Poza wymienionymi ważnym źródłem żelaza są: - ziemniaki- kalafior- marchew - warzywa korzeniowe - brokuły - pomidory - kapusta - kapusta kiszona - ryby wytuściłam Ci pokarmy, które będa chyba najbardziej "zjadliwe" Gaba na przykład bardzo lubi taką berbeluchę płatki owsiane górskie zalane sokiem pomarańczowym + wkrojony banan
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=50346


Temat: wielka księga porad kulinarnych
...niszczy ich odporność na choroby pleśniowe i bakteryjne. Optymalna dla pomidorów jest temperatura taka jak w piwnicy, czyli 10-13 st. C, dla ogórków - nie niższa niż 7 st. C. Jeśli mamy do wyboru albo pokojową 20 st. C, albo 6 st.C w lodówce, wybierzmy raczej 20 st. C, zwłaszcza na 2-3 dni. Ogórki i pomidory będą miały zdecydowanie lepszy smak, a pomidory nie w pełni czerwone spokojnie dojrzeją (byle nie na słońcu, bo będzie im zbyt ciepło). -Wszystkie warzywa korzeniowe, ziemniaki i owoce o większej trwałości, jak jabłka, można na kilka dni schować do szafki. Ziemniaki dobrze się przechowują w temperaturze piwnicznej, czyli 10 st.C, a jeśli takiej nie możemy zapewnić, to trzeba ziemniaki kupować na bieżąco. W lodówce zaczną bowiem rozkładać skrobię do cukrów prostych i staną się słodkie, a w piwnicy ogrzewanej - będą kiełkować. -Chłód dobrze za to znoszą sałaty i
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=25517


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • przykominku.pev.pl